Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie - Utrecht

Lymfedrainage bij paarden en Cursus. 

Wil je zelf leren om je eigen paard te kunnen behandelen ?

In september start er weer een cursus lymfedrainage voor eigenaren en verzorgers van paarden.

Data 7 en 8 september; 21 en 22 september; 12 oktober.

Locatie Doorn en Langbroek.  

Voor meer informatie vraag ik je contact met me op te nemen.

 

Het lymfesysteem van een paard bestaat uit zo’n 8000 lymfeknopen (mensen hebben er slechts zo’n 400-600 stuks), welke over het hele paardenlichaam zijn verdeeld en telkens voor een bepaald lichaamsdeel verantwoordelijk zijn.

In deze lymfeknopen bevinden zich, als afweer, vele witte bloedlichaampjes (lymfosyten), die de schadelijke afvalstoffen die in het lymfevocht achterblijven elimineren. Daarbij kunnen de lymfeknopen bij een infectie opzwellen en pijnlijk worden (net zoals bij de mens). De gereinigde vloeistof wordt in de borstkas, via het grote lymfesysteem, weer in het veneuze stelsel opgenomen.

Bij een ontsteking aan een lichaamsdeel van het paard, bijvoorbeeld aan het been, neemt de doorbloeding door dit lichaamsdeel toe. Daardoor bevindt zich binnen de kortste keren meer lymfevocht in het ontstoken weefsel dat door de nabij gelegen lymfeknopen afgevoerd en verder gereinigd dient te worden.

In een paardenlichaam komt er per uur circa 2 liter lymfevocht in de bloedbaan, bij mensen is dit ongeveer 2 liter per dag.

Stoornis aan het lymfesysteem

De lymfestroom is bij paarden in zijn geheel relatief langzaam en wordt door beweging in stand gehouden. Wanneer een paard langere tijd moet staan, kunnen er stagnaties in het lymfesysteem ontstaan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de benen opzwellen, dik worden.
Wanneer er geen koorts gerelateerde ziekte aan ten grondslag ligt, een dergelijke infectie belast sowieso het lymfesysteem, kan door lymfedrainage of beweging verlichting bieden aan het paard met opgezwollen benen. Hierdoor wordt de afvoer van het  lymfevocht namelijk weer gestimuleerd.

Klachten bij paarden waarbij deze therapie goed werkt zijn o.a.: 

  • stalbenen
  • rugproblemen
  • problemen aan de achterhand
  • peesontstekingen
  • galletjes
  • hoefbevangenheid
  • zomerexceem
  • niet lekker in het vel zitten